Mari kita belajar cara-cara membuat laksa sarawak..:)
RESEPI LAKSA SARAWAK
Rujukan Resepi dan Gambar : JINTAN MANIS
Bahan-bahan ( 10 orang )
- 1 paket mee bee-hoon
- 1 paket besar perencah laksa
- 1 biji kelapa parut
- 1/2 kg taugeh
- 1/2 kg isi ayam (tulang ayam untuk air rebusan ikut suka)
- 1/2 kg udang
- 3 biji telor ayam
- daun ketumbar
- limau kasturi
* 2-3 sudu cili kering ditumbuk
* bawang merah dan putih ikut suka
* belacan sebesar 1/2 kotak mancis
* minyak masak untuk menumis
Cara-cara
1. Masukan 5 cawan air rebus tulang ayam bersama-sama isi ayam kedalam periuk.
2. Rebus isi ayam hingga masak kemudian diangkat.
3. Masukan udang, rebus sebentar kemudian diangkat.
4. Masukkan perencah laksa sarawak bersama air rebusan tadi, didih dengan api perlahan selama 20 minit.
5. Sementara menunggu, celur taugeh dan mee tadi. Goreng telur dadar, kupas udang dan siat isi ayam. Ketepikan.
6. Perahkan santan sebanyak 4 - 5 cawan ikut suka.
7. Sekarang bolehlah bee-hoon di hidang bersama-sama ayam yang disiat tadi, udang, taugeh, telur dadar dan daun ketumbar, limau dan sambal. Kuah lah laksa tersebut dengan kuah yang disediakan tadi.
_____________________________
anda boleh dapatkan perencah segera Laksa Sarawak disini..:
SUNGGUH MUDAHKAN??
1 paket RM6 [tidak termasuk harga post]
3 paket RM25 [termasuk post]
No comments:
Post a Comment